Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokserie

Centrum för Öresundsstudiers bokserie har funnits sedan 2003, och hette från början Centrum för Danmarksstudiers bokserie. Serien ges ut i samarbete med Makadam förlag. Bokserien publicerar forskning om gränser, regioner och Öresund. Publikationerna kan till exempel fokusera på dansk-svenska relationer, rörelser och flöden över Öresund respektive gränser och gränsstudier. I serien hittar du både nutidsstudier och historiska studier, liksom skiftande skandinaviska, nordiska och europeiska perspektiv. Bokseriens språk är danska, svenska, norska och engelska.

Ett urval av Centrum för Öresundsstudiers böcker finns att läsa gratis och utan krav på registrering på Open books vid LU.

Komplett lista av utgivna böcker vid Centrum för Öresundsstudier

Senaste utgivning

Glances and hands on public art: A kaleidoscopic view of monuments in the Öresund region and beyond

Redigerad av Johanna Rivano Eckerdal, Rikke Lie Halberg & Hans Dam Christensen, 2025

Hur förändras vår uppfattning om offentlig konst när historien konfronterar oss med nya insikter? Kunskap från Black Lives Matter-rörelsen gjorde att monument och statyer världen över blev föremål för intensiv debatt. Vissa revs, andra täcktes över eller omprövades i ljuset inte bara av kolonialt och rasistiskt förtryck, utan också de könsstrukturer de symboliserar. Glances and hands on public art undersöker hur vi interagerar med offentlig konst, både fysiskt och symboliskt, genom syn och känsel.

Denna antologi studerar hur offentliga monument formar vårt kollektiva minne och identitet, utifrån skiftande perspektiv: författarna är konstnärer, forskare, museichefer, kritiker och tjänstepersoner. Tillsammans ger de en kalejdoskopisk bild av den offentliga konstens roll som både en påminnelse om det förflutna och en samlingspunkt för dagens samhällsstrider och kulturdiskussioner. 

Boken har redigerats av Johanna Rivano Eckerdal, Rikke Lie Halberg och Hans Dam Christensen. Johanna Rivano Eckerdal är föreståndare för Centrum för Öresundsstudier och docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. Rikke Lie Halberg är doktorand i historia vid Lunds universitet. Hans Dam Christensen är professor i kulturförmedling vid Köpenhamns universitet.

Boken är nr 45 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie och finns att beställa bland annat ifrån förlagets hemsida, Makadam förlag.

Klogere på dansk sprog: En håndsrækning til svensktalende

av Lone Koldtoft

Är det ren nostalgi att tro att svensk- och dansktalande kan kommunicera på grannspråket? Efter erkännanden från både Jon Dahl Tomasson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, och författaren Alex Schulman är det i stort sett fastslaget att vi inte förstår varandra. ”Så er den ged barberet”, som danskarna säger. Let’s speak English from now on? Danskarna är tydligen bäst i Norden på att navigera på vardagsengelska, och gör det gärna, men studier visar att informella samtal på arbetsplatser, utbildningsinstitutioner, föreningar, och så vidare, mestadels förs på danska. Om du vill vara en del av dessa gemenskaper finns det alltså bara ett sätt... I den här boken försöker författaren undanröja de hinder som svensktalande oftast stöter på när de möter dansktalande. Först och främst handlar det om det största hindret i språkförståelsen - det danska uttalet - och sedan det något mindre hindret, det lömska ordförrådet. Språken delar många ord, men det finns fraser som försvårar kommunikationen mellan dem. I slutet av boken introducerar författaren dansk grammatik och syntax ur ett jämförande perspektiv mellan svenska och danska. 

Lone Koldtoft är sedan 2001 adjunkt i Danska vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet. Tidigare i Centrum för Öresundsstudiers bokserie redigerade Lone Koldtoft Tänkarens mångfald: Nutida perspektiv på Søren Kierkegaard tillsammans med Jon Stewart och Jan Holmgaard. Lone Koldtoft sitter i Centrum för Öresundsstudiers styrelse

Boken är nr 44 i Centrum för Öresundsstudiers bokserie och finns att beställa bland annat ifrån förlagets hemsida, Makadam förlag.

 

 

Kontakt

Johanna Rivano Eckerdal
Föreståndare

johanna [dot] rivano_eckerdal [at] kultur [dot] lu [dot] se
+46 46 222 30 35

Nr 45

Bokomslag. Övre delen av boken är en bild av ett spretigt mönster i orange, blå och lila. Till vänster står texten Glances and hands on public art, under bilden står A kaleidoscopic view of monuments in the Öresund region and beyond.

Nr 44

Bokomslag där två gula händer sträcker sig mot varandra mot en röd bakgrund.